Webinarium PAIH: Sektor spożywczy w Meksyku


Meksyk jest trzecim największym rynkiem spożywczym na kontynencie amerykańskim z blisko 130 milionami mieszkańców. Importuje prawie połowę konsumowanej w kraju żywności, co czyni go krajem zależnym od państw trzecich w szczególności w kontekście żywności przetworzonej.
W 2019 r. sprzedaż żywności pakowanej w Meksyku osiągnęła wartość 53,9 mld USD. Ponad 40% tej sprzedaży stanowią produkty mączne tj. tortilla, chleb, ciasta, ciastka i wypieki pakowane, a prognozy przewidują, iż rynek ten osiągnie wartość ponad 80 mld USD w 2024 r.
W ostatnich latach zwiększa się również popyt na zdrową żywność: produkty ekologiczne, organiczne i certyfikowane, które to stanowią szansę dla ekspansji polskich producentów żywności.
Duże szanse dla eksportu polskiej żywności do Meksyku otwiera nowe porozumienie handlowe UE z Meksykiem, które zakłada m.in.: docelowe wyeliminowanie większości taryf celnych na produkty spożywcze z UE by stały się one bardziej konkurencyjne, wsparcie udziału MŚP w handlu bilateralnym, uproszczenie i ujednolicenie regulacji oraz procedur celnych.
Zapraszamy do udziału w webinarium, podczas którego:
- poznasz charakterystykę meksykańskiego sektora spożywczego,
- dowiesz się jak powinna wyglądać etykieta produktów spożywczych,
- podpowiemy Ci, jakich produktów poszukuje meksykański konsument.
Szkolenie poprowadzą:
- Aleksander Hudzik, Konsultant Regionu LATAM, Centrum Eksportu, PAIH,
- Patrycja Staszewska, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Meksyku,
- Patrycja Augustyniak, Business Development Manager, Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Meksyku,
- Claudia Alfaro, Head Buyer, Delias Mexicanas LLC,
- Andrzej Szumowski, Wiceprezes, Polsko-Latynoamerykańska Rada Biznesu.
- Adriana Bellesteros, Regulatory and Health Affairs Manager, Consejo Mexicano de la Carne.
Webinarium odbędzie się 28 czerwca o godz. 15:00 i będzie prowadzone w języku polskim i angielskim.
Udział jest bezpłatny i możliwy po uprzedniej rejestracji pod linkiem.
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisz się już dziś!
Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółowymi informacjami zapraszamy do śledzenia kalendarza webinariów na stronie PAIH.