Przejdź do treści
Aktualności Data publikacji: 04 maja 2021

Webinarium PAIH: Produkty ekologiczne w sektorze spożywczym Finlandii

Rynek ekologicznych produktów spożywczych dynamicznie wzrasta z roku na rok. Coraz więcej Finów kupuje produkty ekologiczne, szuka nowych towarów, a sklepy rozszerzają swoją ofertą. Zapotrzebowanie na poszczególne produkty znacznie przewyższa ich podaż, co powoduje, że polskie produkty eko mają szansę przebić się do fińskiego konsumenta i zapełnić luki rynkowe.

Sprzedaż detaliczna na rynku żywności ekologicznej wzrosła w 2019 r. o 9,6% (podczas gdy w handlu spożywczym ogółem tylko o 2,6%) i wyniosła około 368 mln euro. W roku 2020 przyrost był jeszcze większy. Prawie połowa gastronomii korzysta regularnie z produktów bio.

Zapraszamy na webinarium, podczas którego:

  • dowiesz się czym różni się fińska branża spożywcza od polskiej,
  • poznasz charakterystykę rynku ekologicznego w Finlandii,
  • dowiesz się jakie produkty są poszukiwane przez fińskiego konsumenta.

Szkolenie poprowadzą:

  • Justyna Lipczyńska, Kierownik Regionu - Europa, Centrum Eksportu, PAIH,
  • Katja Körkkö, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Finlandii,
  • Patrycja Saxlund, Business Development Manager Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Finlandii,
  • Jan Markiewicz, drugi sekretarz Ambasady RP w Helsinkach.

Webinarium odbędzie się 25 maja o godz. 12:00 i będzie prowadzone w języku polskim.

Udział jest bezpłatny i możliwy po uprzedniej rejestracji pod linkiem.

Liczba miejsc ograniczona.

Zapisz się już dziś!

Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółowymi informacjami zapraszamy do śledzenia kalendarza webinariów na stronie PAIH.