Przejdź do treści
Ekspertyzy ekonomiczne Data publikacji: 15 grudnia 2022

Polskie specjalności spożywcze w eksporcie w latach 2004 - 2021

Autor Michał Kolasa Starszy Analityk, Biuro Analiz | PFR S.A.

Najważniejsze w tym wydaniu:

1. Eksport żywności i produktów spożywczych w 2021 r. wzrósł o 11,5% (wobec wzrostu o 6,9% rok wcześniej). Od roku wejścia do Unii Europejskiej eksport żywności i produktów spożywczych systematycznie rósł i tylko raz, w 2009, zanotował wartość mniejszą niż rok wcześniej.

  • Dynamika eksportu żywności i produktów spożywczych w 2021 r. była na najwyższym poziomie od 2013 r.
  • Udział eksportu żywności i produktów spożywczych w eksporcie towarów rósł dynamicznie od 2004 do 2013 (z 8,5% do 12,1%). Od 2013 r. udział ustabilizował się w okolicach 12%.

2. Największe pozycje, stanowiące połowę polskiego eksportu żywności, rosną dynamicznie. Sugeruje to możliwość dalszego utrzymania wysokiej dynamiki eksportu polskiej żywności.

  • Dynamika eksportu największych pozycji żywności, przekraczająca w większości przypadków dynamikę eksportu żywności ogółem, oznacza rosnącą koncentrację eksportu żywności w największych pozycjach. Można to odebrać jako przejaw narastającej specjalizacji polskiego eksportu żywności.

3. Zgodnie z danymi International Trade Centre w 2021 r. największym eksporterem żywności i produktów spożywczych spośród krajów Unii Europejskiej była Holandia (eksport na poziomie 99 mld EUR). Drugim największym eksporterem w UE były Niemcy (~75 mld EUR), a trzecim Francja (~68 mld EUR), Polska uplasowała się na siódmym miejscu.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną wersją raportu.