Przejdź do treści
Aktualności Data publikacji: 28 maja 2025

Laboratorium Innowatora: przekuwamy pomysły w realne projekty!

Trzy osoby siedzące na schodach z laptopem
Trzy osoby siedzące na schodach z laptopem

Pomysł rodzi się w naszej głowie i od niego wszystko się zaczyna. Czasem jest to luźna myśl zapisana na kartce papieru, innym razem – wynik długich dyskusji i licznych badań. Bez względu na okoliczności możliwość pracy nad innowacyjnymi rozwiązaniami na wczesnym etapie często jest hamowana wskutek ograniczonego dostępu do ekspertów, praktycznego wsparcia i odpowiednich instrumentów. Z pomocą przychodzi Laboratorium Innowatora – przestrzeń, w której odważne idee nabierają konkretnych kształtów, a pomysłodawcy zyskują narzędzia do rozwoju.

„Laboratorium Innowatora” to program skierowany do osób indywidualnych z innowacyjnymi pomysłami technologicznymi. Uczestnicy otrzymują wsparcie profesjonalnych operatorów – instytucji specjalizujących się w akceleracji i doradztwie biznesowym. Zapewniają mentoring, warsztaty oraz pomoc w przygotowaniu modelu biznesowego i planu wejścia na rynek. Inicjatywa jest realizowana z myślą o wynalazcach i przyszłych przedsiębiorcach, którzy chcą rozwinąć swoje koncepcje do etapu wdrożenia, nawet jeśli jeszcze nie prowadzą działalności gospodarczej.

Jednym z operatorów PARP jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, który prowadzi projekt „Laboratorium Innowatora – Strefa Kreatywnych Pomysłów”. Jest on realizowany w ramach działania 2.27 „Laboratorium Innowatora” i współfinansowany z Funduszy Europejskich dla Nowoczesnej Gospodarki, Priorytet II. Środowisko sprzyjające innowacjom.

Strefa kreatywnych pomysłów

Projekt „Laboratorium Innowatora – Strefa Kreatywnych Pomysłów” to kompleksowy program inkubacyjny prowadzony przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i skierowany do osób, które chcą przekuć swój innowacyjny pomysł w realny model biznesowy.

– Wspieramy pomysłodawców na początkowym etapie ich przygody biznesowej niezależnie od branży i tematyki rozwijanego pomysłu. Niemniej ze względu na doświadczenie i zasoby, jakimi dysponuje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, zapraszamy w szczególności innowatorów działających w szeroko pojętym sektorze life science, obejmującym biotechnologię, foodtech, ochronę środowiska czy też odnawialne źródła energii – mówi kierownik projektu Jacek Wawrzynowicz.

Operator, w tym przypadku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, zapewnia kompleksowe wsparcie pomysłodawcom zainteresowanym rozwijaniem innowacyjnych produktów oraz założeniem i rozwinięciem działalności gospodarczej typu startup. W ramach programu wybrani uczestnicy prowadzą prace nad rozwojem modelu biznesowego swojego pomysłu biznesowego. Rolę UP w Poznaniu w tym kontekście przybliża kierownik projektu:

– Uczestnicy naszego projektu zyskują możliwość skorzystania z indywidualnego mentoringu, specjalistycznych szkoleń oraz doradztwa w obszarach takich jak technologia, marketing czy własność intelektualna, także z udziałem doświadczonej kadry naukowej naszej jednostki. Pomysłodawcy w toku procesu inkubacji testują przyjęte założenia rynkowe i mogą zrealizować prototyp swojego rozwiązania w postaci MVP, korzystając w tym celu ze wsparcia w postaci pakietu dostępnych usług o równowartości 50 tys. zł.

Należy w tym miejscu dodać, że stworzony prototyp pozwoli zademonstrować założenia pomysłu klientom bądź potencjalnym inwestorom, np. podczas specjalnego wydarzenia dla startupów – DemoDay. Jednak droga do sukcesu bywa wyboista, a pomysłodawcy napotykają na różne problemy. Na ten aspekt wskazuje Jacek Wawrzynowicz

– Z naszych obserwacji wynika, że największym wyzwaniem dla przyszłych przedsiębiorców na wczesnym etapie rozwoju biznesu jest często uporządkowanie i weryfikacja potencjału rynkowego pomysłu. To właśnie wsparcia przede wszystkim w tym aspekcie mogą od nas oczekiwać uczestnicy projektu.

Wnioski do „Laboratorium Innowatora – Strefa Kreatywnych Pomysłów” można składać do 
31 marca 2026 roku. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie PARP.

Projekty z sektora life science rosną w siłę

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu obecnie inkubuje dwa projekty z sektora life science w ramach „Laboratorium Innowatora – Strefa Kreatywnych Pomysłów”.

Pierwszy, POMITECH, jest ściśle powiązany z ideą zero waste. To pasta warzywna stworzona na bazie pomidorów niespełniających norm handlowych np. w zakresie kształtu, wielkości czy wybarwienia. Produkty te są jednak pełnowartościowym surowcem pod względem żywieniowym. Warzywa, które normalnie zostałyby odrzucone, znajdują nowe zastosowanie. Pomidory pozasortymentowe poddaje się fermentacji i przerabia na pastę warzywną. Proces wytwarzania prowadzony z udziałem mikroorganizmów sprawia, że uzyskiwany produkt bogaty jest w składniki bioaktywne oraz postbiotyki. Produkt wpisuje się w stale rosnące potrzeby rynku – łączy w sobie wysoką wartość odżywczą i walory prozdrowotne z działaniami na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności.

Produkt ten to również realne wsparcie dla producentów rolnych – pozwala na efektywniejsze wykorzystanie całego plonu i osiągnięcie dzięki temu lepszych wyników ekonomicznych. Pomysłodawczynią projektu jest Anna Bajon, która pracowała nad nim wraz z mentorką Justyną Cięgoturą oraz doradcami technologicznymi: prof. dr hab. Joanną Kobus-Cisowską oraz dr. Marcinem Kidoniem z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Drugi projekt – P53 SUPPLEMENTS – dotyczy zaprojektowania linii suplementów diety dla osób zmagających się z problemami metabolicznymi, w tym zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Opracowane produkty mają się charakteryzować unikatową formułą bazującą m.in. na ekstraktach roślin z rodziny kapustnych w połączeniu z obróbką surowca roślinnego z wykorzystaniem procesów mikrobiologicznych. Dzięki temu możliwe będzie uzyskanie synergistycznego efektu i działania nowego rodzaju suplementów diety. Równie istotna będzie także postać produktu (shot/żel), która w założeniu ma być atrakcyjna organoleptycznie i łatwa w aplikacji.